21. helmikuuta 2017

Ruudullinen villakangashame


Iskin silmäni hieman tunkkaisen sävyiseen ruutukankaaseen ollessani kaverini kanssa kirpparikierroksella. Villakankaan tunkkaisuus ei jäänyt kaveriltanikaan huomaamatta, ja hän tuumasi, ettei tuosta kankaasta mitään kovin kaunista voi saada tehtyä. Päätin välittömästi ottaa kaverini sanat haasteena!

Kangasta ei ollut paljoakaan, korkeus vain noin 65cm, mikä kavensi merkittävästi vaihtoehtoja. Oli tehtävä jotain melko yksinkertaista ja suoralinjaista. Halusin myös siirtää valmiiseen tuotteeseen kankaan kuvion ryhdikkyyden ja säilyttää ruudut mahdollisimman ehjänä. Pohdiskelujeni lopputuloksena syntyi vyötäröltä alkava, polvipituinen, suorahelmainen ja tyköistuva hame kävelemisen mahdollistavalla takahalkiolla. Kaavat piirsin mittojeni mukaisesti.


Vuoritin hameen pidentääkseni sen käyttöikää ja parantaakseni helman laskeutuvuutta. Vuorikankaana käytin isoäitini vanhaa alushametta.


Suurin haaste hameen valmistamisessa oli täysin odotettavasti kankaan raitojen kohdistaminen. Kohdistaminen piti huomioida erityisesti aseteltaessa kaavoja kankaalle: poikkiraitojen tulisi jatkua sivu- ja takasaumojen yli suorana ja toisaalta saumojen kohtaan ei saisi tulla vierekkäin kahta samaa pystyraitaa tai muuta hassun näköistä yhdistelmää. Ompelua helpottaakseni harsin saumat ensin käsin, jolloin raidat sai aseteltua tarkasti kohdakkain. Lopputuloksena syntyi hyvin istuva, tarkoituksenmukaisesti laskeutuva ja siisti hame, jota ehkä kauniiksikin voisi sanoa…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti